Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše recept

 

Máme pro vás recept na tradiční velikonoční jidáše. Tento recept máme vyzkoušený a jidáše jsou z něj skutečně krásně nadýchané. Pochutnejte si! 

Co budete potřebovat: 

500 g hladké mouky

60 g krupicového cukru nebo  použijte náhradní sladidlo, my doporučujeme např. Xylitol 

300 ml smetany na vaření

droždí

3 žloutky

150 g másla

nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu

cca 2 lžičky citronové šťávy

vanilkový cukr

špetka soli

případně rozinky, med a nasekané mandle

 

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí).
  2. Poté smíchejte cukr (nebo náhradní sladidlo), mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.
  3. Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou, tradičně se používají buď uzle (odkazující na smyčku z provazu, na kterém se Jidáš oběsil) nebo se těsto vytvaruje do písmene J, zkratky jména Jidáš.
  4. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem. Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.
  5. Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 25 minut.
  6. Podávat můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.
  7. Přejeme krásné Velikonoce!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení