Velikonoční beránek - 2 recepty

Velikonoční beránek recepty - dva druhy. Vyzkoušejte!

Netradiční recept na těsto


Co budete potřebovat:

2 vejce

1 pomazánkové máslo

200 g krupicového cukru nebo náhradní sladidlo (např. Xylitol)

4 lžíce mléka

200 g polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

máslo a hrubá mouka na formu

Postup:

  1. Oddělíme žloutky od bílku, z bílku vyšleháme tuhý sníh, pomazánkové máslo vyšleháme s krup. cukrem a postupně zapracujeme žloutky a mléko.
  2. Do krému vmícháme pol. mouku promíchanou s práškem do peč. a nakonec vmícháme sníh z bílků.
  3. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při teplotě 170°C asi 40 min.
  4. Upečeného beránka necháme chvilku zchladnout ve formě a poté opatrně vyjmeme a necháme vychladnout úplně. 
  5. Nakonec beránka pocukrujeme nebo polijeme polevou.

Tradiční recept na velikonočního beránka z piškotového těsta

Co budete potřebovat:

5 bílků

180 g másla

240 g cukru

1 van. cukr

5 žloutků

260 ml vlažného mléka

350 g polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

moučkový cukr na posypání nebo čokoláda na polití

Postup:

  1. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Máslo, cukr, van. cukr vyšleháme a pak po jednom přišleháváme žloutky, pak přidáme mléko a polovinu mouky s kypřícím práškem.
  2. Potom už vařečkou vmícháme sníh a až je vmíchaný, přidáme druhou polovinu mouky, mícháme opatrně, spíš překládáme, aby sníh nespadl a beránek zůstal nadýchaný.
  3. Formu beránka vymažeme tukem (já vymazávám sádlem, pak se krásně vyklopí) a vysypeme pol. moukou nebo strouhankou (zkoušela jsem obě varianty, pokaždé se mi vyklopil).
  4. Pak nalijeme těsto, uhladíme, přiklopíme druhým dílem beránka (vymažeme oba díly!!! ) a dáme do předehřáté trouby, pečeme na 190 stupňů asi tak 50 minut. Pak vyzkoušíme špejlí a uvidíme.
  5. Po vychladnutí dáme mašličku na krk, pocukrujeme nebo polijeme polevou
  6. Přejeme krásné Velikonoce! 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení