Cítite se unaveni a bez energie? Je čas dobít baterky!

banner-superfoods

 

 
 

Už jste se zamýšleli nad tím, proč v nás probouzení přírody vyvolává příjemné pocity? Nabíjí nás vitalitou, energií a optimismem, který po dlouhé zimě opravdu potřebujeme.

 

Abychom se cítili fyzicky i psychicky vyrovnaně, musíme tělu dopřát to, co skutečně potřebuje. Udělejte si čas na důkladnou, hloubkovou očistu organismu, dozvíte se proč.

K pomalu přicházejícímu jaru neodmyslitelně patří kvalitní detoxikační kúra, která tělo zbavuje škodlivých látek a toxinů. Je třeba si uvědomit, že detoxikační kapacity organismu se mohou vyčerpat a současný životní styl, nevyvážená strava, nadměrná konzumace alkoholu či léků, stres, kouření i znečistěné životní prostředí, to vše jsou faktory, které nadměrně zatěžují náš organismus. 

Zejména ve středním a vyšším věku bychom význam detoxikace neměli podceňovat. Důraz je přitom třeba klást na orgány pro detoxikaci nejdůležitější – játra a ledviny. Nejsou však jedinými orgány. Detoxikační úlohu v lidském těle dále zastávají také střeva, plíce, kůže a lymfatický systém. A to už je pěkná řádka orgánů, o které je třeba pečovat. Řízená detoxikace je krokem, jak můžeme žít zdravěji a cítit se i subjektivně mnohem lépe. 

Chlorella, zelená řasa, nabitá širokým spektrem aktivních látek

Chlorella je jednobuněčná řasa, která se skvěle hodí pro lidské zdraví, obohacení jídelníčku, energii a vitalitu. V poslední době se ukázalo, že chlorella také podporuje regeneraci tkání, a je významná pro dělení a růst buněk. Chlorellu řadíme do skupiny superfoods, mezi kterými vyniká velmi širokou škálou biologicky aktivních látek. Za všechny uveďme alespoň zelené barvivo chlorofyl. Víte, že vysoce jakostní Chlorella je pěstována přímo v ČR, konkrétně v jižních Čechách? Ano, proto se také někdy označuje jako "česká řasa" a objevuje se v kvalitních doplňcích stravy české výroby. Jmenujme především českou značku Eunike, ale objevíte ji i v dalších kvalitních výživových doplňcích např. MyKETO pH-Optimal Forte, unikátní v obsahu hned 3 druhů superfoods - chlorella, zelený ječmen a spirulina 

Zelený ječmen je životabudič 

Často dováženou superportravinou do ČR, která vyniká v mnoha nutričních aspektech je zelený, neboli mladý ječmen. Vyniká tím, že: 
 
  • dodává proteiny (vhodné nejen při hubnutí) a chlorofyl (cenné zelené barvivo)
  • vitamíny a minerály v bioaktivní formě 
  • bioflavonoidy a další látky s ochrannými pečujícími účinky
  • 20+ aktivních enzymů, především enzym superoxid dismutáza a cytochrom oxidáza. Že vám tyto názvy nic neříkají? Jenom ve zkratce si řekněme, že superoxid dismutáza je zapojena do antioxidačních procesů v organismu, druhý jmenovaný enzym, cytochrom oxidáza se podílí na procesu získávání energie v buněčných mitochondriích, může tedy navíc přispívat k usměrnění využití energie tím správným směrem. 

Spirulina, typická představitelka "zásadotvorných látek"

Spirulina je sladkovodní sinice (nikoliv řasa), která vyniká vysokým obsahem zeleného barviva chlorofylu a širokým komplexem výživových látek, zahrnujících dále barvivo karoten (provitamín A), minerály, enzymy a živiny v lehce vstřebatelné formě. Spirulina je důležitá při optimalizaci výživy a doplnění tzv. zásadotvorných látek, kterých můžeme mít v běžné stravě významný nedostatek, zejména v zimních měsících roku, kdy konzumujeme převážně tzv. kyselinotvorné potraviny. V souvislosti s tím se hovoří o tzv. překyselení organismu, které není lékařskou vědou samo o sobě považováno za chorobu, ale za pouhý příznak (varování těla) řady možných chorobných stavů. 

 

Ostropestřec mariánský dodává pečující a prospěšný silymarin

Tuto léčivku, Silybum Marianum L., obsahující pečující silymarin, zná lidstvo už více než 2 000 let. I v současné době, kdy máme k dispozici nejmodernější medicínskou péči nám má ostropestřec stále co říci. Nejen naše játra, ale celý zažívací trakt, ke kterému játra neoddělitelně patří, a v neposlední řadě také ledviny, které odvádějí škodlivé látky ven z těla, mohou mít z ostropestřce prospěch. Češi milují zahrádkaření a mnozí z nás si zkouší pěstovat ostropestřec na své zahrádce, kde poměrně dobře zdomácněl. Pokud se poštěstí, můžete si doma z ostropestřce připravit např. čaj nebo můžete ochutnat roztlučená semena ostropestřce. Nicméně nejúčinnější formou, kterou využívá moderní farmaceutický průmysl zůstává koncentrovaný, purifikovaný extrakt. Obsahuje ho např. novinka na českém trhu, doplněk stravy MyKETO Ostropestřec 60 cps, který v denní dávce obsahuje 400 mg extraktu z ostropestřce. 

 

10 tipů, jak vylepšit stravovací návyky a vyvážit jídelníček

  
✅ Zařaďte do jídelníčku dostatek tekutin, skvěle poslouží čistá voda, obohaťte ji citronem, vhodné jsou bylinkové čaje.
✅ Omezte spotřebu kávy nebo ji dočasně nahraďte bylinnými nápoji. Pokud potřebujete nakopnout, vyzkoušet můžete např. InThermo se zeleným čajem a guaranou. 
✅ Dopřejte si zelené superpotraviny - chlorellu, mladý ječmen a spirulinu. Nezapomeňte v jídelníčku na brokolici a hlávkový salát, zkuste také výhonky mungo apod. Do jídelníčku se skvěle hodí také semínka, např. lněné semínko, chia semínka (z šalvěje hispánské) či semínka sezamová.
✅ Denně si dopřejte malou hrstičku mandlí, třeba k svačině. Neopomeňte ani rozličné druhy ořechů, střídejte je.

✅ Zařazujte skutečně kvalitní oleje (kvalitní tuky obsahují nejen rostlinné oleje, ale také avokádo!) a nezapomínejte konzumovat ryby (vhodné jsou především ty tučné (losos, makrela).
✅ Z jídelníčku vyřaďte bílý cukr, alkohol i červené maso. 
✅ Naopak zařaďte zázvor, cibuli a česnek. 

✅ Pokud se navíc chystáte na keto dietu pro štíhlou linii, zapomeňte dočasně na ovocné džusy a kalorické druhy ovoce (banány, hrušky apod). Naopak z ovoce se bude skvěle hodit lesní ovoce, které můžete začít zařazovat již od 3. fáze ketodiety.

✅Pomyslnou třešničkou na dortu vašeho jídelníčku budou červené plody goji či granátové jablíčko - ale toho si jen zobněte, obsahuje poměrně hodně sacharidů, které by u vaší případné keto diety byly na škodu.

✅ Dopřejte si kvalitní probiotikum, kterým obohatíte váš jídelníček, my jsme si oblíbili ProbioFloru od jihočeské firmy Goldim, která navíc obsahuje i prebiotika. Službu udělají i živé jogurty. 

 

Stres nám škodí. Co s ním? 

Určitě jste to už slyšeli tisíckrát! Stres a jeho negativní působení je velmi dobře známé, málokdo však s tím umí něco udělat. Poradíme vám jak efektivně bojovat se stresem a naopak si dopřát vnitřní klid:

  • Dopřejte si dostatek odpočinku.
  • Smějte se kdykoli můžete, protože smích je kořením života.
  • Když se něco nepovede tak jak by mělo, vzpomeňte si na rčení "Všechno zlé je pro něco dobré" a netrapte se výčitkami. 
  • Velmi vhodný je také pohyb, během kterého se uvolňují endorfíny, své síly však nepřepínejte.
  • Po příjemně stráveném dni by měl následovat ideálně 8hodinový spánek, i když jeho potřeba se může lišit u každého z nás. Spánek je pro zdraví i kvalitu lidského života velmi důležitý, možná důležitější, než si myslíte! Jeho nedostatek se negativně podepisuje na náladě a kvalitě soustředění, při nedostatku spánku se také navyšuje produkce hormonu hladu, ghrelinu, zvyšuje se tak konzumace jídla a při častém ponocování tak stoupá riziko nadváhy a obezity.  

Stojíme při vás!

Pokud si nebudete vědět s vaším jídelníčkem rady, budete mít pocit, že vaše stravování není stále dostatečně vyvážené a plné vitamínů, minerálů a vlákniny, neváhejte nás kontaktovat, jsme zde pro vás a rádi vám se vším pomůžeme a poradíme. 

 

 


Literatura: 

2. Lahouar L1, El-Bok S2, Achour L1., Ohtake H, Nonaka S, Sawada Y, et al (1985) [Studies of the constituents of green juice from young barley leaves. Effect on dietarily induced hypercholesterolemia in rats]. Yakugaku Zashi; 105(11): 1052-1057 [Article in Japanese].

3. Lahouar L, El-Bok S, Achour L: Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview. Am J Chin Med. 2015;43(7):1311-29. doi: 10.1142/S0192415X15500743. Epub 2015 Oct 18.

4. Paulíčková I, Ehren bergerová, Fiedlerová V, et al (2006) Evaluation of Barley Grass as a potential source of some nutritional substances. Czech J. Food Sci.; 25(2): 65–72.

4. Kamiyama M1, Shibamoto T.: Flavonoids with potent antioxidant activity found in young green barley leaves. J Agric Food Chem. 2012 Jun 27;60(25):6260-7. doi: 10.1021/jf301700j. Epub 2012 Jun 18.